Enzymes

Enzymy

Enzymy mohou látky zmenšit, ale také vázat 2 látky dohromady.

Enzymy v ROOT + jsou spojovacími biokatalyzátory: jsou to proteiny s katalytickou funkcí. Katalyzátor je látka, která urychluje rychlost reakce, aniž by byla spotřebována.

Enzymy jsou velké proteiny s určitou prostorovou strukturou. (obvykle kulový)

V enzymaticky katalyzované reakci enzym váže substrát: vzniká komplex enzym-substrát. Poté probíhá reakce, produkty se z enzymu uvolňují. Vodíkové můstky (voda) hrají důležitou roli ve spojení enzym-substrát.

Enzymy fungují specificky, mohou převádět pouze jeden nebo nanejvýš několik příbuzných substrátů. Enzym a substrát do sebe musí zapadnout jako klíč v zámku.

Skupiny enzymů

Enzymy můžete rozdělit do skupin:

Hydrolázy Tyto enzymy katalyzují hydrolytické reakce. Hydrolýza je štěpení chemických sloučenin se zahrnutím vody.
Oxidoreduktázy Tyto enzymy katalyzují redoxní procesy. (elektronový přenos)
Přenosové fáze Tyto enzymy katalyzují reakce přenosu skupin.
Lyázy Tyto enzymy katalyzují štěpení uhlík-uhlík (C-C) (C-O) (C-N)
Ligasen Tyto enzymy katalyzují vazby mezi substráty.

Enzymy a koenzymy mají pouze omezenou životnost a musí být včas vyměněny.

Přidání dalších enzymů do plodiny nebo na ni vždy povede k rychlejšímu a zdravějšímu růstu každé rostliny.