Enzymy mohou látky zmenšit, ale také vázat 2 látky dohromady.
Enzymy v ROOT + jsou spojovacími biokatalyzátory: jsou to proteiny s katalytickou funkcí. Katalyzátor je látka, která urychluje rychlost reakce, aniž by byla spotřebována.
Enzymy jsou velké proteiny s určitou prostorovou strukturou. (obvykle kulový)
V enzymaticky katalyzované reakci enzym váže substrát: vzniká komplex enzym-substrát. Poté probíhá reakce, produkty se z enzymu uvolňují. Vodíkové můstky (voda) hrají důležitou roli ve spojení enzym-substrát.
Enzymy fungují specificky, mohou převádět pouze jeden nebo nanejvýš několik příbuzných substrátů. Enzym a substrát do sebe musí zapadnout jako klíč v zámku.
Skupiny enzymů
Enzymy můžete rozdělit do skupin:
Hydrolázy | Tyto enzymy katalyzují hydrolytické reakce. Hydrolýza je štěpení chemických sloučenin se zahrnutím vody. |
Oxidoreduktázy | Tyto enzymy katalyzují redoxní procesy. (elektronový přenos) |
Přenosové fáze | Tyto enzymy katalyzují reakce přenosu skupin. |
Lyázy | Tyto enzymy katalyzují štěpení uhlík-uhlík (C-C) (C-O) (C-N) |
Ligasen | Tyto enzymy katalyzují vazby mezi substráty. |
Enzymy a koenzymy mají pouze omezenou životnost a musí být včas vyměněny.
Přidání dalších enzymů do plodiny nebo na ni vždy povede k rychlejšímu a zdravějšímu růstu každé rostliny.