Přejít k obsahu

Vítejte v našem obchodě

High potash fertilizer

Nedostatek potaše u lidí

Existuje mnoho mezinárodních studií o vlivu draslíku na náš kardiovaskulární systém. Závěry jsou takové, že více draslíku ve stravě je prospěšné pro muže i ženy, ale že z toho mají prospěch zejména ženy a sportovci.
Draslík je možná nejdůležitějším elektrolytem v lidském těle. V tomto blogu se proto podíváme na to, co draslík přesně je, co může udělat pro naše zdraví a které potraviny jsou na něj bohaté.
Ze 4 hlavních elektrolytů, které lidské tělo denně potřebuje:

K – Draslík 4700 mg denně;
Na – Sodík (dusík) 1500-2300 mg denně;
Ca – vápník 1000 mg denně;
Mg – Hořčík 420 mg denně;

Vědci už nějakou dobu bijí na poplach, protože lidí s nedostatkem draslíku v posledních letech přibývá. Podle amerického Národního centra pro zdravotní statistiku by dokonce 98–100 % Američanů nesplnilo doporučenou denní dávku draslíku. Těžký nedostatek draslíku je také známý jako hypokalémie. V Evropě se uvádí, že 20 % pacientů v nemocnici má mírný nedostatek draslíku a 5 % vážný nedostatek.

Funkce potaše

Potaš je po vápníku a fosforu nejhojnějším minerálem v těle. Asi 98 % veškerého draslíku se nachází v buňkách našeho těla, z toho 80 % ve svalových buňkách a pouze 2 % v tělesných tekutinách. Jakmile se tento minerál rozpustí v našem těle, funguje jako kladně nabitý elektrolyt. To znamená, že může vést elektřinu, a tak regulovat rovnováhu tekutin, přenášet signály nervovým systémem a umožnit kontrakci svalů.
 
Svaly se opět stahují a uvolňují pomocí sodno-draselné pumpy využívající vápník a energii ve formě ATP. Většina draslíku je ve svalové buňce a většina sodíku je mimo svalovou buňku. Když sval přijme signál z mozku, svalová buňka vpustí sodík dovnitř a potaš vyteče ven. To způsobí napnutí svalu a když jsou potaš a sodík vytlačeny zpět, sval se uvolní.

To druhé znamená, že potaš je také velmi důležitý pro srdeční frekvenci; nedostatek tohoto minerálu může tento proces narušit. Draslík se také podílí na udržování acidobazické rovnováhy v těle.

Potaš také hraje důležitou roli v přenosu a rychlosti signálů v nervových buňkách. Sportovci proto těží ze stravy bohaté na draslík, aby vybudovali více svalové hmoty, která rychleji reaguje. Vzpomeňte si na boxery, tenisty, fotbalisty a silové sportovce.

Nedostatek draslíku u sportovců může mít za následek křeče a svalovou únavu.

Krevní tlak

Sodík (dusičnan) a draslík spolupracují v našem těle na regulaci rovnováhy tekutin. Někdy se jim říká jejich protějšek. Ve srovnání s potaší má sodík tu vlastnost, že na sebe váže více vlhkosti. Pokud jíte hodně sodíku, množství sodíku ve vaší krvi stoupá a s ním i množství tekutin. To způsobí opětovné zvýšení krevního tlaku. To zase výrazně zvyšuje riziko infarktu. Pokud pak sníte více draslíku, krevní tlak opět klesne. Funguje to na jednu stranu proto, že se snižuje množství vody v žilách, ale na druhou stranu také proto, že draslík způsobuje rozšiřování cévních stěn a vylučování tekutin a odpadních látek ledvinami. Jíst více draslíku pomáhá tělu zbavit se nerovnováhy sodíku a může snížit krevní tlak až o 6 mmHg. Vysoký krevní tlak je hlavním zdrojem onemocnění u západní populace v důsledku jednostranné konzumace soli. Jedním z důvodů častého výskytu vysokého krevního tlaku je, že naše strava obsahuje příliš mnoho rafinovaných potravin a příliš málo ovoce a zeleniny. Rafinované potraviny jsou často ochuceny přemrštěným množstvím rafinované soli.
Nejvíce potaše se nachází v ovoci. Dobré ovocné hnojivo je proto hnojivo NPK, které má vysoký obsah potaše (K) a nižší obsah sodíku (N) a fosforu (P). Hnojivo s vysokým obsahem potaše proto produkuje zdravější a větší plody.
Normálnímu člověku stačí 2 kousky ovoce denně, kdežto (vrcholovým) sportovcům stačí 3 až 4 kousky ovoce, protože se mnoho potaše ztrácí při vylučování kyselin vytvořených svaly.

Nedostatky


Kromě vysokého krevního tlaku může nedostatek draslíku způsobit i mnoho dalších potíží, jako je slabost, únava, svalové křeče, neschopnost spát, arterioskleróza, mravenčení, dušnost, nepravidelný srdeční tep a zácpa. To druhé je způsobeno tím, že draslík pomáhá vysílat signály z mozku do střev, což tam může způsobit kontrakce.

Těžký nedostatek potaše má často za následek otoky kotníků a nohou.

Zvýšenou potřebu draslíku mají i inzulínová rezistence nebo diabetici. Sám jsem kdysi pomohl své cukrovce 2 tím, že jsem zvýšil příjem draslíku, hořčíku a vitamínu D (solária) a přinutil se proti vůli svého těla k intervalovému tréninku nalačno, kdy jsem běhal 12x 3 minuty s 1 minutou odpočinku. čas. Je důležité, aby vaše tepová frekvence vždy přesáhla 120 a v klidu se vždy dostala těsně pod 120. Tímto způsobem své tělo donutíte konzumovat příliš vysokou hladinu cukru a inzulínu pomocí minerálů a vitamínu D. Těžký trénink byl dost na to, abych se poté zase cítil dobře.

Stres také spotřebuje hodně potaše a dalších minerálů a vitamínů. Člověk s vysokou mírou stresu by jistě udělal dobře, kdyby pro udržení klidu přijal více potaše s hořčíkem, vitamínem B12 a vitamínem D.

Kromě příliš nízkého příjmu potaše v potravě můžeme mít nedostatek i v důsledku (chronických) průjmů, užívání projímadel, častého zvracení, jedení jílu, hormonálních poruch a užívání léků. Existují také určité důkazy, že nedostatek draslíku může bránit produkci inzulínu a tím zvyšovat hladinu cukru v krvi. Draslík zajišťuje, že tělo může ukládat glukózový cukr v játrech.

Potašová sůl


Někteří lékaři a dietologové doporučují pacientům s vysokým krevním tlakem nahradit normální sůl na bázi chloridu sodného solí potašovou. Podle výzkumů draslík skutečně snižuje krevní tlak. Pokusy profesionálních pekařů bohužel ukázaly, že čistá draselná sůl má hořkou a kovovou chuť, a proto není většinou doceňována. Nedoporučují používat velké množství potašové soli a doporučují jí nahradit pouze část sodíku. Potaš však můžete vzít i ve formě hydrogenuhličitanu draselného přímo se sklenicí vody.

Při použití soli na bázi sodíku se doporučuje hrubě mletá mořská sůl, protože kuchyňská sůl je velmi jemně mletá, a proto obsahuje více sodíku na objem. Obsah sodíku na 100 gramů se papírově příliš neliší. Přesto podle studie (keltská) mořská sůl zvyšuje krevní tlak méně než sůl rafinovaná. Analýza ukazuje, že kuchyňská sůl na rozdíl od nerafinované soli neobsahuje prakticky žádné minerály. Například ten druhý obsahuje o něco méně sodíku a mnohem více hořčíku a draslíku.


Potaš prostřednictvím doplňků


Na trhu je několik značek, které nabízejí potaš jako doplněk. Jsou i sportovci, kteří pijí čistý hydrogenuhličitan draselný s čajem. Správně vyvážené to pomůže budovat a udržovat svalovou hmotu a poskytne sportovci rychlejší dobu regenerace. Nedoporučuje se to však užívat jen proto, že zdravá strava může snadno uspokojit potřebu draslíku konzumací dobře vypěstovaného ovoce. Kromě toho může potaš z tablet nebo doplňků také vést k nadbytku, který může v mírných případech způsobit gastrointestinální potíže, ale ve vážnějších srdečních arytmiích. Nadbytek draslíku způsobí příliš vysokou hodnotu pH v těle. První známkou nadbytku draslíku je, když se svaly občas nekontrolovatelně stahují (příliš vysoká nebo nízká hodnota pH). Příliš mnoho potaše může také způsobit ledvinové kameny, což ztěžuje močení. Sklenice vody s kyselinou jablečnou a na chvíli bez potaše tyto problémy rychle vyřeší. Kyselina jablečná opět snižuje pH a způsobuje, že draslík znovu rozpouští ledvinové kameny.


Doporučené denní množství


Každý den potřebují muži i ženy asi 4700 mg draslíku. Pacientům s ledvinami se často doporučuje omezit příjem potaše a dodržovat dietu s nízkým obsahem draslíku. Důvod pro to je mi zcela nejasný, pokud člověk ještě není v konečné fázi 5 selhání ledvin. Existují náznaky, že více potaše může být někdy prospěšné i pro pacienty s ledvinami; toto bylo v posledních letech dále zkoumáno.


Závěrečné slovo


Pro dobré zdraví je důležité hlídat příjem dostatečného množství draslíku. Většina lidí nesplňuje doporučenou denní dávku. Mnoho lidí se zaměřuje na jiné živiny, jako je hořčík, který rychle ztrácí ze zřetele draslík. Nedostatku potaše lze snadno čelit konzumací většího množství domácí zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb pěstovaných pomocí hnojiv s vysokým obsahem potaše.