Rhizobakterie interagují s rostlinou. Existuje mnoho různých typů rhizobakterií.
S pomocí dobrého půdního života si rostliny mohou vybudovat zdravou a přirozenou odolnost vůči chorobám a napadení.
Se špatným půdním životem rostlina dostane nemoci a nakonec zemře.
Špatné bakterie lze snadno vytěsnit přidáním dobrých bakterií.
Rhizobakterie lze rozdělit do 3 skupin.
1. Bakterie vážící dusík.
2. Bakterie uvolňující fosfát.
3. Bakterie produkující hormony.
Kořeny vydávají cukry a cukry přitahují bakterie.
Je důležité, aby Rhizobakterie převažovaly nad špatnými bakteriemi, aby se zabránilo nemocem a aby rostlina měla k dispozici potravu.
Nejjednodušším způsobem je to udělat tak, že se s vodou budou každý týden podávat bakterie.
Další výhodou, kterou mají Rhizobakterie kolem kořenového bodu, je to, že mohou na místě upravit nesprávné pH na správné pH.
S Rhizobacteria rostlina může získat více živin, které mají za následek větší růst. Rhizobakterie získávají cukr zpět z kořenů rostlin a žijí v symbióze s rostlinou.
Trichoderma
Kořeny mohou zaplnit maximálně 10 % květináče, více to prostě nejde. Kapacitu těchto kořenů však můžeme výrazně zvýšit kořenovými houbami, tzv. Demycorrhiza nebo Trichoderma houbami.
Houby Trichoderma se spojují s kořenem rostliny.
Hyfy Trichoderma rostou mnoho metrů od kořenů a jsou mikroskopicky tenké, dostávají se do míst, kam kořeny nikdy nemohou přijít.
Díky tomu je kořenový systém rostlin až stokrát větší než u rostlin, které se bez těchto plísňových vláken musí obejít.
Trichoderma přijímá živiny a transportuje je ke kořenům rostliny.
Trichoderma žije v symbióze s rostlinou a to vše výměnou za trochu cukru, který dostává zpět z kořene rostliny.
Plísňová vlákna také vylučují část tohoto cukru, kterou sami kolem vláken nevyužijí, což zase přitahuje přítomné Rhizobakterie. Vzhledem k tomu, že Rhizobakterie jsou přítomny kolem houbových vláken, což zase podporuje příjem živin, dostává půda také správné pH.
V těchto dnech dokonce i hydroponičtí pěstitelé na Rockwoolu používají pro své plodiny Trichoderma a Rhizobacteria.
Bakteriální přípravek však nelze dlouhodobě skladovat v tekuté formě, protože bakterie k přežití potřebují cukry. Bez cukrů žijí bakterie ve vlhkých podmínkách pouze 3 dny.
S cukry by se tekutý přípravek během krátké doby roztáhl (množí se bakterie) a láhev může i explodovat. Když cukry dojdou, bakterie zemřou.
Proto se s kapalnými bakteriemi nebo enzymy v zahradách a zemědělství setkáte jen zřídka (nebo je to padělek).